Algemene voorwaarden in een B2C-context: update!

Gepubliceerd: 30/08/2021

In ons voorgaande artikel Algemene voorwaarden in een B2C context: better safe than sorry! berichtten wij u reeds over de geldigheidsvoorwaarden waaraan algemene voorwaarden moeten voldoen opdat zij tegenstelbaar zouden zijn aan de consument. Omdat het telkens opnieuw een feitenkwestie betreft, is de rechtspraak vaak verdeeld. In een recent arrest van het Hof van Cassatie wordt alvast één situatie uitgeklaard!

Het is inmiddels vaststaande rechtspraak dat de consument kennis heeft moeten kunnen nemen van de algemene voorwaarden én deze ook aanvaard heeft, wil hij hierdoor gebonden zijn.

Het is ook vaststaande rechtspraak dat aan de kennisgevingsverplichting is voldaan als de algemene voorwaarden op de keerzijde van een bestelbon vermeld staan en ernaar verwezen wordt op de voorzijde.

In een recent arrest van 18 juni 2021* nuanceert het Hof van Cassatie deze rechtspraak.

In casu had de onderneming – een keukenbouwer – in haar algemene voorwaarden, die op de achterzijde van de bestelbon waren gedrukt, voorzien dat de koper de overeenkomst enkel kon verbreken mits betaling van 30 % van de overeengekomen totaalprijs. Deze clausule vindt men wel vaker terug.

Het Hof van Cassatie meende dat, omwille van de zwaarwichtigheid van dit opzegbeding, de onderneming de kopers er uitdrukkelijk had op moeten wijzen. Loutere verwijzing naar algemene voorwaarden op de achterzijde van de bestelbon volstaat in deze omstandigheden niet.

Het niet vermelden van zulke zware opzegclausule op de voorzijde wordt nl. beschouwd als een schending van de informatieplicht van de onderneming; de onderneming kan niet aantonen dat zij de consument naar behoren en te goeder trouw heeft geïnformeerd over het opzegbeding.

Het Hof verduidelijkt dat zulk opzegbeding op de voorzijde van de bestelbon moet worden vermeld, en bij voorkeur boven de plaats waar de koper zijn handtekening moet plaatsen.

De loutere verwijzing naar de algemene voorwaarden op de achterzijde van een bestelbon, is m.a.w. enkel geldig in zoverre het niet gaat om ongebruikelijke of zwaarwichtige clausules.

Rekening  houdend met deze rechtspraak zal menige onderneming die zich in de toekomst wil beroepen op een opzegclausule, zijn algemene voorwaarden én de opmaak van de bestelbon moeten aanpassen!

*Cass. 18 juni 2021, C.20.0577.N

Auteur:

Andere berichten