Energiecrisis voor iedereen: mag de werkgever de temperatuur verlagen op de werkvloer?

Gepubliceerd: 23/09/2022

De woekerprijzen voor gas en elektriciteit vormen hét gespreksonderwerp van de laatste maanden. Vers van de pers: de handelsfederatie Comeos maakt bekend dat honderden winkels in België vanaf 1 oktober de thermostaat zullen terugdraaien tot 19°C en etalagelicht na het sluitingsuur zullen doven. Ook particulieren besluiten massaal om zuinig te zullen omspringen met verwarming de komende winter. Vele gezinnen moéten trouwens de thermostaat wel terugdraaien; zij kunnen de rekening gewoonweg niet betalen. Menig werknemer heeft al laten vallen dat hij vaker naar kantoor zal gaan om daar in de warmte te kunnen werken. Of kan de werkgever eveneens beslissen om de gaskraan toe te draaien?

Ook de werkgever wordt natuurlijk geconfronteerd met de hogere energieprijzen. Vele ondernemingen zullen het de komende maanden – nu de coronacrisis lijkt te zijn gaan liggen – opnieuw financieel moeilijk krijgen. In de private woning beslist ieder voor zichzelf of hij de verwarming aanzet. Maar wie beslist er op de werkvloer?

De kwestie wordt geregeld in de Codex Welzijn op het Werk. Die voorziet minimumtemperaturen voor het werk in gesloten ruimtes. Zij verschillen naargelang het type arbeid:

  • 18°C voor zeer licht werk – bv. secretariaatswerk
  • 16°C voor licht werk – bv. zittend werk met lichte handenarbeid
  • 14°C voor halfzwaar werk – bv. staande arbeid
  • 12°C voor zwaar werk – bv. metselwerk, kruiwagens duwen en trekken
  • 10°C voor zeer zwaar werk – bv. graven, beklimmen van ladders

De werkgever mag de temperatuur laten dalen tot deze minimumtemperaturen, bijv. om kosten te besparen. Het valt wel aan te raden dat de werkgever voorziet in compenserende maatregelen voor de werknemers, bijvoorbeeld door warme dranken aan te bieden. De temperatuur mag niet dalen tot beneden deze minima. De verwarming volledig uitzetten, zal dus niet mogelijk zijn.

Na enkele jaren thuiswerk dan toch met zijn allen terug naar het werk?

Auteur:

Andere berichten