Alweer een stap dichter bij de hervorming van het Burgerlijk Wetboek

Gepubliceerd: 07/04/2023

Het wetsvoorstel houdende boek 6 “buitencontractuele aansprakelijkheid” van het Burgerlijk Wetboek werd op 8 maart 2023 ingediend in de Kamer van volksvertegenwoordigers.

Waar het Oud Burgerlijk Wetboek amper 5 artikels weidde aan het buitencontractueel aansprakelijkheidsrecht, weidt het wetsontwerp van het nieuwe boek 6 hier maar liefst 57 artikelen aan.

Het wetsvoorstel gaat vnl. belangrijke gevestigde rechtspraak codificeren, doch er zijn ook enkele opvallende nieuwigheden.

Het wetsvoorstel deelt boek 6 op in 7 hoofdstukken:

  1. Inleidende bepalingen
    Dit hoofdstuk bevat enkele algemene regels maar ook meteen één van de meest opvallende wijzigingen van het aansprakelijkheidsrecht, nl. de samenloop van contractuele en buitencontractuele aansprakelijkheid.
    Het wetsvoorstel gaat uit van het beginsel van keuzevrijheid, alwaar voordien een principieel samenloopverbod gold. De benadeelde in een contractuele relatie kan in de toekomst aldus kiezen of hij een contractuele dan wel een buitencontractuele vordering instelt.
  2. Feiten die tot aansprakelijkheid leiden
    Dit hoofdstuk vermeldt de verschillende feiten die kunnen leiden tot aansprakelijkheid: aansprakelijkheid voor eigen daad, aansprakelijkheid voor andermans daad en de aansprakelijkheid voor zaken en dieren.
  3. Oorzakelijk verband
    Het uitgangspunt blijft de equivalentieleer, doch het wetsvoorstel biedt ook oplossingen voor de situaties alwaar men soms tot onbillijke situaties komt.
  4. Schade
    Dit hoofdstuk behandelt de schadevereiste.
  5. Gevolgen van aansprakelijkheid
    Dit hoofdstuk vermeldt de algemeen principes van de schadeloosstelling. Nieuw is dat het wetsvoorstel de rechter in bepaalde gevallen de bevoegdheid toekent om de benadeelde een deel van de door de aansprakelijke gemaakte winst toe te kennen als bijkomende vergoeding.
  6. Bevel of verbod
    Dit hoofdstuk bevat de mogelijkheid voor de rechter om een bevel of verbod op te leggen om een wettelijke regel die een welbepaald gedrag voorschrijft te doen naleven. Op deze manier kan de rechter dreigende schade trachten te voorkomen.
  7. Bijzondere aansprakelijkheidsregimes
    Het laatste hoofdstuk vermeldt enkele bijzondere aansprakelijkheidsregimes. Voorlopig wordt enkel de aansprakelijkheid voor producten met gebreken op grond van de wet van 25 februari 1991 opgenomen.
    Aan dit hoofdstuk kunnen eventueel andere regimes nadien nog worden toegevoegd.

In een recente zaak werd onze cliënt geconfronteerd met door zijn buur aangeplante leilindes. De bomen stonden op ongeveer een halve meter van de scheidingslijn en waren tussen de 4 en 5 meter hoog.

De vrederechter te Boom stelde vast dat er binnen zijn kanton geen vast en erkend gebruik gold wat betreft de afstand, zodat de wettelijke afstanden van 2 resp. een halve meter moesten worden gerespecteerd.

Vervolgens stelde zich de vraag of er in casu sprake was van een hoogstammige of een laagstammige boom. De vrederechter oordeelde dat een boom hoogstammig is indien de volledige boom hoger is dan 3 meter. Vervolgens concludeerde hij dat de leilindes waren aangeplant met miskenning van de wettelijke vereisten, en veroordeelde hij de buurman van onze cliënt tot het rooien van deze leilindes.

Auteur:

Andere berichten