Modernste eliteschool van het land blijft dicht

dinsdag 11 september 2012, 06u27

AARTSELAAR – De modernste school van België staat al sinds 1 september leeg. Terwijl er 190 leerlingen ingeschreven zijn in eliteschool DY Patil in Aartselaar, doden de leerkrachten de tijd met museumbezoekjes, sportdagen en uitstappen. Dat schrijft Het Laatste Nieuws.

De opening van de internationale school in Aartselaar, leek vorig jaar een formaliteit. Op een handelsmissie in New Delhi (India) ondertekende burgemeester Marc van den Abeelen samen met Ajeenkya Patil, zoon van de stichter van de scholengroep, een protocolakkoord. Tien maanden later staan de twee partijen lijnrecht tegenover elkaar. Door het ontbreken van een aantal vergunningen én burenprotest blijven de schooldeuren dicht.’We investeerden meer dan 5 miljoen euro in dit gebouw’, zegt de financieel directeur van de school. ‘De bibliotheek, de computerklas, de kleuter- en middelbare klassen: alles is gloednieuw.’

De eliteschool, die tot 19.000 euro lesgeld per kind per jaar aanrekent, werd ondergebracht in een voormalig KMO-pand. Dat is de meeste omwonenden een doorn in het oog. Ze vrezen lawaai- en verkeersoverlast. Eén petitie werd door 100 buren ondertekend, daarnaast werden zes aparte bezwaarschriften ingediend.

‘Ik vrees dat de buren een verkeerd beeld hebben van onze school’, zegt advocaat Andy Matthijs. ‘Het gaat om deftige kinderen die met een privébus gebracht worden. Per dag zullen hier niet meer dan 25 auto’s af- en aanrijden. Het gaat om een school voor kinderen vanaf 3 jaar. Het zijn niet alleen Indiase kinderen, maar ook studenten uit China, Japan, Spanje, Zuid-Afrika. We verschaffen werk aan 50 mensen.’

De buurt is niet te vermurwen. Als het schepencollege volgende week het licht op groen zet, trekken ze naar het hof van beroep. Gaat het licht op rood, dan tekent de schooldirectie beroep aan.

Ook aanwezig bij de ondertekening van het akkoord tussen de Indiase schooldirectie en burgemeester van den Abeelen, was Vlaams minister-president Kris Peeters. ‘Als we Indiase investeerders naar Vlaanderen willen halen, hebben we ook scholen nodig. Het hele project wordt verder opgevolgd door de gemeente Aartselaar’, zei Peeters maandag.

Bron: belga
Auteur: lej